#gruemenu.grue

Всяко взаимодействие с коня е тренировка и обучение. Всеки път когато яздите вие променяте частица от поведенческите реакции на коня. Това важи дори и за добре обучени коне. Ездачите или собственици на млади коне трябва добре да осмислят какво правят и какви последици ще доведе това в поведението на коня.

Съвет на конна база „Драгалевци“ : Преценявайте добре постъпките си. Помислете добре ако системно правите едно и също нещо дали не създавате вреден навик. Ако ползвате кон в конна база не подхождайте егоистично. Ако  с поведението си създавате вреден навик мнозина след вас ще страдат от него.

Пример за вреден навик: Много пъти при езда сред природата коня проявява желание да пасе или пие вода. Въпреки забележките на водача, част от хората се аргументират, че не могат да отнемат на животното храната или водата и позволяват на коня да задоволи нуждите си.

В следствие на това коня системно започва да пасе или пие вода по време на езда. Хората не разбират опасността от този навик.

1. Когато коня започне да пасе той изостава от групата. В един момент го осъзнава и задвижван от стадните си инстинкти решава да догони останалите. Ако ездача не владее добре всички алюри ( а това е често срещано в конна база където се провежда обучение) се създава предпоставка за падане и травми.

2. Пиенето на вода по време на езда може да доведе до смъртта на коня. Нека всички ездачи, които казват, че водени от любов към животните допускат тази проява да прочетат от къде произтича  опасността и да се замислят друг път биха ли го позволили ако обичат животните.