За децата и света на кончетата

Ако статията „За децата и конете “ е провокирала у вас интерес и желание да запознаете детето си със света на кончетата, първо трябва да прецените какво точно искате да предприемете – дали да го заведете в близост до коне и да му обясните някои неща за тях, или да му дадете възможност да се докосне до меката муцунка коня, да погали огромното животно, да почувства силата му, да усети мириса му.

Зоопаркът може да свърши работа, ако целта е детето да види коне и да изслуша обясненията ви.

Ако сте решили обаче да подтикнете детето да обикне тези прекрасни животни, заведете го на място, където то ще има възможност за пряко съприкосновение с тях.

Трябва обаче да свършите малко предварителна работа като родител.

Преди да се отправите към конната база или клуба, намерете време да поговорите за някои важни неща. Действително инструкторът е този, който ще поеме голямата тежест на запознаването между детето и коня или евентуалното обучение, ако вашето дете има желание да се научи да язди, но вие трябва да създадете една правилна нагласа у малкия човек. Той трябва да разбере, че има правила при общуването с конете, които са еднакви за възрастни и деца. Просто възрастните са ги научили вече и не се нуждаят от постоянен контрол при прилагането им. Разбира се, че става дума за възрастните, които обичат и уважават конете!

На първо място у малкото дете трябва да бъде изградено уважение към конете. В никакъв случай не бива като начало само да се доближава до тези едри приятели, колкото и привлекателни да са.

Детето трябва да знае, че:

Конете са твърде чувствителни, трябва да им се говори тихо и спокойно, а не да се крещи даже това да е от радост и въодушевление. Гласът показва на коня къде се намира човекът, а това е важно за животното. Малкият човек едва ли подозира, че тези огромни животни по природа са плашливи и крясъците, резките движения, странните шумове могат да предизвикат у тях паника.

Зад коня не се застава. Разстоянието между коня и непознатия зад него човек трябва да е минимум 2,5 м.

Конят си има настроения – зъбите са оголени, ушите са свити – детето не трябва да се доближава до животното.

Ако има малки кончета, които несъмнено будят желанието на децата да им се радват, трябва да е ясно, кончето не е плюшеното мече в къщи. А и майката може да е наблизо и да сметне човешкото дете за заплаха. Всяка майка си бди над рожбата, нали!

Ако конете са зад ограда, детето не бива да се катери по оградата, да си пъха ръцете през дупките, смятайки това за безопасно.

Няма нищо лошо да почерпиш бъдещия си приятел, но някои храни са вредни за коня, дори той с удоволствие да ги излапа. Сладолед, дъвка, тестени храни не са точната почерпка. Кончето ще е доволно, ако го почерпят с морков, бучка захар, сухарче, парче ябълка. Храната трябва да се постави на разтворена длан, а не поднесена със свити пръсти, че така тръгват някои упреци „конят хапе“.

И ако сте готови с инструктажа, облечете детето си в удобни дрехи от мека материя, обуйте го в удобни ботуши (или ги вземете), и тръгвайте. Сандалите, джапанките не са подходящи даже когато детето ще възседне коня за 4-5 минути, за повече да не говорим. После ще стане ясно дали ще се наложи да се снабдявате със специални дрехи за езда.

И още нещо – поеме ли треньорът или инструкторът бъдещия ездач, значи сте се доверили на професионалиста и можете да си пиете спокойно кафето или просто да снимате отдалече.

Оставете детето с конете и човека, който може да го научи да ги обича истински и да изгради една правилна система за общуване между тях.