#gruemenu.grue

Дните през зимата са много кратки, поради тази причина често имаме усещане, че времето не ни достига за да се справим с задълженията си. На фона това времето отделено за езда изглежда почти мечта. Добрата новина е, че с положителна нагласа и малко планиране, време има за всичко. Следователно дори през зимните месеци ще може да се насладите на ездата и моменти с любимото конче.

За да насладите максимално на зимната езда планирайте предварително:
Забележка: Съветите са съобразени с условията при които се провежда езда в конна база Драгалевци.

1. Проучете прогнозата за климатичните условия. В зависимост от това какви са възможностите ви и целите изберете и часовият пояс в които ще се чувствате най-комфортно.
Примерно обедните часове са най-топли и слънчеви, но в почивните дни от това се възползват и туристи, колоездачи и други любители на природата. Хубаво е, че се срещате с хора и контактувате с тях. Но ако искате да се насладите на по динамична езда, особено когато пътеките са стеснени от падналия сняг това не удачен момент. За вас остават малко по хладните часове или дните с по-сурови климатични условия когато пътеките вече са празни.2. Съобразете условията и времетраенето. През лято може да яздите толкова колкото имате сили или ангажираността ви позволява. През зимата е хубаво добре да планирате ездовото време. Прекалено дългата езда ще донесе негативи както за вас, така за коня.

3. Много е важно да имате хубави ботуши. Те ще предпазят краката ви сухи и ще ги запазят топли. Хубаво е зимният ездови ботуш да не е с гладка подметка, така при слизане ще се избегне подхлъзването.

4. В началото загрейте с по-бавен ход. От това имате нужда и вие и коня. Това ще помогне да избегнете травмите.

5. Яздете с по-бавно темпо. Така ще избегнет подхлъзвания и падане. А трябва да знаете че зимата подгованото копито сибира буци от лед, сняг и кал. При по-динамична езда те изхвърчат на високо и могат наранят задния ездач. Ако все пак решите да яздите бързо оставте по големи разстояния между ездачите в групата.

6. Винаги носете с вас комуникационо устроиство. Телефона с шайба не е подходящ . Ако паднете и загубите съзнание коня няма да може да набере 112 и да повика помощ.