Грешки в ездата на начинаещи - Седеж тип стол

Седеж в седлото тип стол е много често срещана грешка при начинаещите ездачи. Самото и име, подсказва как точно изглежда ездача, а може би си спомняте, че многократно сме казвали, за важната мислена перпендикулярна линия преминаваща през: ухо, рамо, таз, пета.

Тази грешка води до няколко големи проблема.

При облекчен тръс ездача не може да хване ритъма на коня и да продължи изтласкващото движение, което получава от неговия гръб, това му коства доста големи физически усилия за движението нагоре, което само по себе си е сериозен проблем. Ездача също сяда твърде силно в седлото, особено ако не използва натиска в бедрата за облекчаването а използва стремената и така напълно опорочава идеята за облекчаване гърба и крака на коня.

Ако треньорът по езда е решил да даде поводи в ръцете на начинаещия ездач при грешка тип стол, той обикновено ги използва за допълнителна опора и баланс. Това наранява устата на коня и след време го прави по- неподатлив на управление.

Корекция на грешката:

Седнете максимално дълбоко в най- ниската част на седлото, помъчете се горната част на тялото да бъде перпендикулярна спрямо земята ( за облекчен тръс се допуска минимален !!! наклон напред, което леко ще ви помогне да изнесете краката назад), върнете долната част на краката  ( шенкелите ) , така че петата да застане под таза. 

При правилна постановка на тялото, ще усетите,  че при облекчен тръс ви трябват много по-малки физически усилия за извършване на движението  "нагоре и напред" характерно за този начин на езда.

Използването на стремена подпомага проявата  на тази грешка !!!

sddefault