Гълтане на въздух ( Cribbing, Въздушна прикуска ) при конете

Характерен вреден навик при конете отглеждане в затворени помещения. Конете, които имат този проблем могат да прекарат от 15% до 65% от деня си, изпълнявайки тази дейност.

Cribbing не е наблюдаван при свободно движещи се диви коне (Wickens & Heleski, 2010), поради което се смята, че човешкото управление причинява често това поведение. Това може да се дължи на комбинация от фактори: диетата, генетиката, скука, стрес и копирането на друг кон.

Въздушната прикуска е рисков фактор за: 

- колики (Archer, Pinchbeck, French, & Proudman, 2008; Маламед, Бергер, Бейн, Кас, & Спиър, 2010; Scantlebury, Archer, Proudman, & Pinchbeck, 2015)

- стомашни язви (Nicol, Davidson, Harris, Waters, & Wilson, 2002).

- темпорохиоидна остеоартропатия (Saito & Amaya, 2019). 

Ефективен метод за предодвратяване на гълтането на въздух  е поставянето на намордник. Конят трябва да го носи постоянно, освен, разбира се, в моментите на хранене и поене. Съществуват различни модели нашийници против захапване. Той е изработен от метал и има кожена каишка, която минава над темето и се закопчава за оглавника. Металната част има V-образна форма, която прилепва плътно към хранопровода и пречи на коня да извива врата си. 

Нашийник против гълтане на въздух

Cribbing Collars Horse