За децата и конете

 деца езда на кон

Вашето дете навярно обича животните, защото малко са малчуганите, които се страхуват от тях – поне докато възрастните ни ги наплашат с мечката, която ще вземе непослушкото; с кучето, което хапе; с коня, който рита; даже с пилето, което пък кълве.

Да се надяваме, че вие сте от родителите, които обичат животните и не проектирате своите страхове върху децата. Вярно е, че трябва да се проявява достатъчно внимание, когато детето общува с животни, но това не означава да му се внушава панически страх от тях. Това важи и за конете, независимо, че понякога те са десетина пъти по-големи от малкия човек, който ги гледа с очи, пълни с възхищение.

Конете са едни от тези творения на природата, които винаги са привличали човека.

Може би силата, която се излъчва от тях, грацията на движенията им, красотата на формите им, високият им интелект действат като магнит за нас хората.

А може би общуването с конете ни носи нещо много повече, което все още не сме осъзнали напълно.

Доказан факт е обаче, че ние се стремим към това великолепно животно от най-далечни времена.

Само, който не познава радостта и удоволствието от общуването с конете, не може да осъзнае какво получава от тях.

ezda na pony sofiaВижте нашите цени за езда на пони

 

Защо тогава да пресичаме порива на децата си? Освен удоволствието от ездата и общуването с конете, у малкия човек могат да се развият целево и по естествен път много положителни качества. Конят е едро животно и малчуганите естествено са респектирани от това. Те осъзнават, че за да спечелят доверието му, трябва да се държат подобаващо – пределно ясно им е, че не могат да го подгонят, викайки „пис-пис“. Нека не ги подценяваме, колкото и малки да са. Съвсем естествено у децата се възпитава сдържаност, внимание, развиват се волеви качества. Когато започнат първите уроци по езда, ще има още много ползи за детето. То ще разбере, че е нужно да проявява увереност при общуването с коня, защото той отлично усеща как човекът подхожда към него. Крясъците, емоционалните изблици, капризите постепенно ще отпаднат като поведенчески реакции, тъй детето ще развие навици за самоконтрол. Под ръководството на опитен инструктор по езда малкото дете може да научи много за конете, ако у него се създаде постоянен интерес към тях. Тогава пред него ще се открият и други тайни за тези грациозни животни, а ездата със сигурност ще окаже благотворно влияние върху здравето и поведението му.