#gruemenu.grue

Местата в България предлагащи конна езда стават все повече. Това като всяко нещо в живота има своите плюсове и минуси.

Плюсовете са, че изборът е доста голям, което води до повече свободни часове особено в почивните дни. Дестинациите са различни и това улеснява достъпа и предлага различна среда за провеждането на ездата.

Минусите - много от конните базите не разполагат с квалифициран персонал и това значително намалява качеството на услугата. Осмеляват се дори да промотират обучение, като дори самите обучаващи нямат бегла представа от правилна езда. Грешните навици в конната езда трудно се изкореняват.

Съветът ми е: нека в това начинане, било обучение по конна езда или просто разходка с кон, да не бъде водеща ниската цена на услугата. Проучете малко по- обстойно, кой и как работи, липсата на умения в персонала може дори да застраши здравето Ви.

Повечето начинаещи ездачи гледат надолу, когато се учат да яздят. Те често съсредоточават погледа си в главата или врата на коня или в собствените си ръце.
Независимо дали се опитват да се концентрират върху това, което правят с ръце, или просто се радват на коня (защото в крайна сметка конете са доста готини), сведеният поглед надолу нарушава равновесието и добрата ездова позиция.
Често това води до изгърбване, което при манежен седеж увеличава подскачането в  седлото, а при облекчен тръс води до залитане напред.

Това е често срещана грешка, при това не само при начинаещите. Ездачите често не осъзнават, че задържат дишането си, когато са нервни или разучават нещо ново.

Проблемът е, че това може да ви направи напрегнати. Както и да намали концентрацията поради липсата на достатъчно кислород. Умората от работата върху гърба на коня настъпва по- бързо.

 Корекция на грешката: Напявайте мелодия, вдишайте и издишайте с крачките на коня си, бройте крачките или просто се усмихнете - всичко, което ще гарантира, че ще продължите да дишате!

Седеж в седлото тип стол е много често срещана грешка при начинаещите ездачи. Самото и име, подсказва как точно изглежда ездача, а може би си спомняте, че многократно сме казвали, за важната мислена перпендикулярна линия преминаваща през: ухо, рамо, таз, пета.

Тази грешка води до няколко големи проблема.

При облекчен тръс ездача не може да хване ритъма на коня и да продължи изтласкващото движение, което получава от неговия гръб, това му коства доста големи физически усилия за движението нагоре, което само по себе си е сериозен проблем. Ездача също сяда твърде силно в седлото, особено ако не използва натиска в бедрата за облекчаването а използва стремената и така напълно опорочава идеята за облекчаване гърба и крака на коня.

Силно стиснатите крака не са това, което ви държи в седлото, по важни са баланса и отпускането на седалищната мускулатура. Представете си щипка за дрехи, с която сте захванали пластмасова тръба, натиска постепено повдига щипката нагоре, докато накрая изскочи.
Това се случва и при наинаещият ездач стиснал силно кркака около коня, това му поведение затруднява дълбокият седеж в седлото и подържането на равновесието.
Освен това ще забележите, че темпото в алюра ( конския ход ) е по - бързо от желаното от вас, като начинаещ ездач.