Обучение по конна езда на корда

Обучението по конна езда на корда е начин да се запознаете с основите на конната езда, преди да започнете да яздите самостоятелно.
Този метод се използва за безопасно и постепенно запознаване на ученика с основните движения на коня и взаимодействие с него.

Изборът на подходящ кон е много важен. Обикновено се избират спокойни и опитни коне, които са добре обучени за работа с начинаещи.

Преди да се извърши упражнението, конят се подготвя за работа. Това включва почистване на копитата, четене на козина и слагане на седлото има възможност това също да бъде включено в обучението ( Виж: Урок по конна езда+ грижи за коня  )

Начинаещият ездач обикновено започва с наблюдение на коня от близо и изучаване на неговото поведение. Това му позволява да разбере неговата природа и начин на реагиране.

Хипотерапия ( терапевтична конна езда ) при деца от аутистичния спектър

Хипотерапия или терапевтична езда,  се използва за подпомагане на деца и възрастни с различни здравословни и психологически проблеми. Хипотерапията може да има положителен ефект върху физическото, емоционалното и социалното развитие на децата от аутистичния спектър.
Тази форма на терапия комбинира интеракцията с коня и специално разработени упражнения, които се извършват по време на конната езда.

Ето някои от ползите от хипотерапията за децата с аутизъм:

Ползи от конната езда за женската физика и здраве

Езда оказва положителен ефект върху физиката на жените по няколко начина:
Ездата на кон повишава издръжливостта и натренираността на цялото тяло. Жените, които редовно яздят кон, изпитват укрепване на мускулатурата, особено в краката, корема и гърба. Те също така усъвършенстват баланса, координацията и гъвкавостта си. Конната езда изисква стабилност и контрол върху постановката на тялото, като постоянната практика може да укрепи мускулите и да подобри общата физическа форма на жената.

Къде мога да яздя кон

Местата в България предлагащи конна езда стават все повече. Това като всяко нещо в живота има своите плюсове и минуси.

Плюсовете са, че изборът е доста голям, което води до повече свободни часове особено в почивните дни. Дестинациите са различни и това улеснява достъпа и предлага различна среда за провеждането на ездата.

Минусите - много от конните базите не разполагат с квалифициран персонал и това значително намалява качеството на услугата. Осмеляват се дори да промотират обучение, като дори самите обучаващи нямат бегла представа от правилна езда. Грешните навици в конната езда трудно се изкореняват.

Съветът ми е: нека в това начинане, било обучение по конна езда или просто разходка с кон, да не бъде водеща ниската цена на услугата. Проучете малко по- обстойно, кой и как работи, липсата на умения в персонала може дори да застраши здравето Ви.

Грешки в ездата на начинаещи - Сведен поглед надолу

Повечето начинаещи ездачи гледат надолу, когато се учат да яздят. Те често съсредоточават погледа си в главата или врата на коня или в собствените си ръце.
Независимо дали се опитват да се концентрират върху това, което правят с ръце, или просто се радват на коня (защото в крайна сметка конете са доста готини), сведеният поглед надолу нарушава равновесието и добрата ездова позиция.
Често това води до изгърбване, което при манежен седеж увеличава подскачането в  седлото, а при облекчен тръс води до залитане напред.